JuryledenLoes Visser
Dirigent Britten Jeugd Strijkorkest

visserLoes Visser begon op haar 18e met dirigeren en dirigeerde verschillende orkesten in binnen- en buitenland en trad op met vele solisten. Met het Adamello Ensemble, waarvan zij sinds 1990 artistiek leider en dirigent is gaf zij bijzondere concerten, op bijzondere locaties. Loes Visser heeft een voorliefde voor opera en het laat romantische repertoire.
In 2007 richtte zij het Britten Jeugd Strijkorkest op voor jonge talentvolle strijkers uit Oost Nederland, die ze met passie begeleidt in hun muzikale ontwikkeling. Met ‘het Britten’ geeft ze jaarlijks vele concerten in Nederland en in het buitenland..
Loes Visser studeerde viool bij Bouw Lemkes, altviool bij Jürgen Kussmaul en orkestdirectie bij Ru Sevenhuijsen, Ed Spanjaard en Lucas Vis, o.a. aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zij volgde privé-lessen en masterclasses bij Bernard Haitink, Ilja Mussin, Constantin Bugeanu en bij Franco Ferrara en Guennadi Rozdestwenski in Sienna, Italië


Yke Toepel 
Voorzitter

ytoepel

Yke Toepoel studeerde fluit bij Frans Vester en schoolmuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Vanaf 1972 was hij als fluitist verbonden aan het Frysk Orkest in Leeuwarden en vanaf 1989 aan het Noord Nederlands Orkest in Groningen. In die periode vormde hij 15 jaar een duo met de gitarist Doeke Dokter en gedurende vijf jaar een duo met de harpiste Karin Wark.
In 1996 werd Yke Toepoel benoemd tot adjunct-directeur, tevens hoofd van de afdeling Klassieke Muziek van het Conservatorium in Groningen en vanaf 2003 tot heden is hij hoofd van de afdeling Klassieke Muziek van het ArtEZ Conservatorium, Zwolle, Arnhem en Enschede.
Voor zijn verdienste voor Jong Muziektalent en zijn werk als zakelijk leider van het Haydn Jeugd Strijkorkest werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.