JuryledenLiesbeth Ackermans

Annechien van BlomLiesbeth Ackermans studeerde cum laude af aan het Utrechts Conservatorium bij Wiktor Liberman en Keiko Wataya en vervolgde haar studie in Londen bij David Takeno. Tijdens haar studie was zij lid van het European Union Youth Orchestra.
Na haar afstuderen speelde Liesbeth onder andere in het London Symphony Orchestra en het Koninklijk Concertgebouworkest en maakte concerttournees door Europa, de VS, Japan en het Midden-Oosten. Zij is verbonden als hoofdvakdocent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag enaan de Academie Muzikaal Talent in Utrecht.
Liesbeths master research aan het Koninklijk Conservatorium – een praktijkgericht onderzoek naar manieren om harmonisch bewustzijn en daadwerkelijk spelen op de viool dichter bij elkaar te brengen door middel van improvisatie – is in juni 2017 met het predicaat ‘excellent’ beoordeeld door een internationale jury. Haar experimentele werk op het gebied van improvisatie gaat door, zowel binnen het lesgeven als in het zoeken naar manieren om improvisatie een regelmatiger onderdeel van concertprogramma’s te maken.Sylvia van der Grinten

Sylvia van der GrintenSylvia van der Grinten begon op zeer jonge leeftijd met piano- en vioollessen. Zij studeerde viool bij Davina van Wely en piano bij Jaap Spaanderman. Na haar eindexamen vervolgde zij haar vioolstudie bij Rostislav Dubinsky en bij Herman Krebbers.
Sinds 1981 werkt zij in vast dienstverband bij diverse Nederlandse orkesten. Vanaf 1996 is zij werkzaam als viooldocente van de Jong Talentklas en Hoofdvakopleiding aan ArtEZ Conservatorium te Zwolle. Tevens is zij vakgroep - vertegenwoordiger van de vioolklas. Incidenteel bereidt zij thuis jonge violisten voor op het toelatingsexamen conservatorium.
Sylvia van der Grinten is een veelgevraagd jurylid bij concoursen zoals het Prinses Christina Concours en het Britten Concours en zal zitting nemen in het panel van de Showcase van de Nederlandse Vioolconcoursen 2018.
Leerlingen van haar vallen meermaals in de prijzen, sommige zijn concertmeester van o.a. het Jeugd Orkest Nederland en het Nederlands Studenten Orkest. Een aantal heeft reeds goede banen verworven in Nederlandse orkesten en kamermuziekensembles.

Sarah Kapustin

siedianhoSarah Kapustin ontving haar Mastersdiploma aan de Juilliard School te New York bij Robert Mann. Vervolgens studeerde Sarah kamermuziek in Parijs bij Michel Strauss en Vladimir Mendelssohn. Tijdens talrijke concoursen heeft Sarah prijzen behaald. Haar muzikale activiteiten brachten haar reeds door haar geboorteland Amerika en daarnaast naar verschillende landen in Europa, Azië en Australië. Ze heeft gesoleerd bij orkesten als het Milwaukee Symphony Orchestra, de Juilliard Symphony, de Pasadena Symphony, en het Pro Arte Orchestra of Hong Kong. Tevens heeft Sarah diverse internationaal geprezen cd’s opgenomen, o.a. muziek voor solo viool van Bach, Bartók en David Fulmer.Sarah is hoofdvakdocente viool aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle en aan het Conservatorium van Amsterdam (de Sweelinck Academie voor jong talent) en kamermuziekdocente aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Zij bespeelt de “Nico Richter en Hetta Rester” G.B. Rogeri, Brescia, ca. 1690, die haar ter beschikking is gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds in Amsterdam.
Veselina Manikova

manikovaVeselina Manikova is geboren in Ruse (Bulgarije). Op 9-jarige leeftijd begon zij met vioolspelen. Zij kreeg haar eerste vioolles van haar moeder. Zij studeerde af in Sofia (Bulgarije) en bij Vera Beths in Den Haag met het hoogst mogelijke cijfer en onderscheiding voor "een perfecte combinatie van virtuositeit en muzikaliteit". Veselina heeft vele prijzen behaald in o.a. Bulgarije, Frankrijk en Amerika.  Ook is Veselina zeer actief als kamermusicus in diverse bezettingen in o.a. Tsjechië, Bulgarije en Roemenië, Frankrijk en Nederland. Ook bezette Veselina leidende plaatsen in vele festivalorkesten zoals onder andere het Pacific Music Festival in Japan, het Festivalorkest van Fontainebleau Music Summer Session in Frankrijk en, op persoonlijke uitnodiging van Valery Gergiev, het Paasfestival Moskou.Sinds 2002 is Veselina plaatsvervangend eerste concertmeester van het Noord Nederlands Orkest. Daarnaast is zij sinds 2007 hoofdvakdocente viool aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen.Veselina bespeelt de "Joseph&Antonio Gagliano" viool, die haar ter beschikking is gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds in Amsterdam.


Loes Visser
Dirigent Britten Jeugd Strijkorkest

visserLoes Visser begon op haar 18e met dirigeren en dirigeerde verschillende orkesten in binnen- en buitenland en trad op met vele solisten. Met het Adamello Ensemble, waarvan zij sinds 1990 artistiek leider en dirigent is gaf zij bijzondere concerten, op bijzondere locaties. Loes Visser heeft een voorliefde voor opera en het laat romantische repertoire.
In 2007 richtte zij het Britten Jeugd Strijkorkest op voor jonge talentvolle strijkers uit Oost Nederland, die ze met passie begeleidt in hun muzikale ontwikkeling. Met ‘het Britten’ geeft ze jaarlijks vele concerten in Nederland en in het buitenland..
Loes Visser studeerde viool bij Bouw Lemkes, altviool bij Jürgen Kussmaul en orkestdirectie bij Ru Sevenhuijsen, Ed Spanjaard en Lucas Vis, o.a. aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zij volgde privé-lessen en masterclasses bij Bernard Haitink, Ilja Mussin, Constantin Bugeanu en bij Franco Ferrara en Guennadi Rozdestwenski in Sienna, Italië


Yke Toepel 
Voorzitter

ytoepel

Yke Toepoel studeerde fluit bij Frans Vester en schoolmuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Vanaf 1972 was hij als fluitist verbonden aan het Frysk Orkest in Leeuwarden en vanaf 1989 aan het Noord Nederlands Orkest in Groningen. In die periode vormde hij 15 jaar een duo met de gitarist Doeke Dokter en gedurende vijf jaar een duo met de harpiste Karin Wark.
In 1996 werd Yke Toepoel benoemd tot adjunct-directeur, tevens hoofd van de afdeling Klassieke Muziek van het Conservatorium in Groningen en vanaf 2003 tot heden is hij hoofd van de afdeling Klassieke Muziek van het ArtEZ Conservatorium, Zwolle, Arnhem en Enschede.
Voor zijn verdienste voor Jong Muziektalent en zijn werk als zakelijk leider van het Haydn Jeugd Strijkorkest werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.