In het gezellige gebouw van het ArtEZ Conservatorium in Zwolle beleefde het publiek een fantastisch muzikaal weekeinde, met magische momenten, tijdens het Brittenconcours. Jaarlijks wordt dit concours georganiseerd door de Stichting Benjamin Britten Orkesten en het ArtEZ Conservatorium en het vond afgelopen weekeinde voor de 8e keer plaats. Het concours, dit jaar en cello- en altvioolconcours, trok 32 cellisten en 11 altviolisten die zich inschreven, de meesten jonger dan 16 jaar. De vakjury was verheugd over het niveau van de deelnemers. Een veelbelovende nieuwe generatie jong strijktalent uit heel Nederland kwam naar Zwolle en streed om de prijzen.

Bij het celloconcours in de categorie 10 t/m 12 jaar was Emma Naegele uit Utrecht de overtuigende winnares. De jury was onder de indruk van haar gedreven en extraverte spel, met grote contrasten. De welverdiende 2e plaats was voor Lola Jurakic uit Gouda; de jury roemde het voor haar leeftijd authentieke spel. Emma van Schadewijk (Arnhem) won de 1e prijs in de categorie 13 t/m 15 jaar. De jury prees haar gedurfde, intense spel en prachtige volwassen klank. Ze werd op de voet gevolgd door Reinier Wink (Den Haag) die de 2e prijs won met zijn technisch superieure en temperamentvolle spel. De jury noemt hem een belofte voor de toekomst. In de categorie van 16 t/m 18 jaar werden twee 2e prijzen uitgereikt. Zowel Laurens Toet (Berkel Enschot) en Charlotte Brussee (Amersfoort) speelden het lastige Rondo van Dvorak met verve en wonnen beiden een masterclass van cellist Gregor Horsch. De 14 jarige Sunniva Skaug (Delft) won de 1e prijs bij het altvioolconcours in de categorie 10 t/m 14 jaar. Haar meeslepende en mooi gefraseerde spel maakte veel indruk op de jury. Ze vertelt echt een verhaal met haar interpretatie van de muziek. In de hoogste leeftijdscategorie van het altvioolconcours (15 t/m 16 jaar) eindigden Kaat Schraepen (Molenstede) en Jeltje Quirijnen (Zutphen) op een gedeelte 1e plaats. Jeltje Quirijnen viel op door haar ingetogen maar zeer expressieve, warme klank. Het spel van Kaat Schraepen was virtuoos en technisch hoogstaand, vooral in het 3e altvioolconcert van Henk Badings.
Alle eerste prijs winnaars spelen solo met het Britten Jeugd Strijkorkest op 1 april in theater de Spiegel in Zwolle. De prijzen worden tijdens dit concert uitgereikt door presentator Edwin Rutten. Het is tevens het lustrumconcert van het Britten Jeugd Strijkorkest dat 10 jaar bestaat. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.zwolsetheaters.nl of www.hetbritten.nl. 

1e Prijswinnaressen Celloconcours Altvioliste Jeltje Quirijnen Deelnemers Celloconcours 2017


De volledige uitslag

 
Cello Cat I Naam winnaar Woonplaats
1e Prijs Emma Naegele Utrecht
2e Prijs Lola Jurakic Gouda
Aanmoedigingsprijs Lidwien Kuijper Helmond
  Merel Coster Enschede
Jongeren Jury prijs Emma Naegele Utrecht
 
Cello Cat II Naam winnaar Plaats
1e Prijs Emma van Schadewijk Arnhem
2e Prijs Reinier Wink Den Haag
3e Prijs Bart van de Lint Harderwijk
Aanmoedigingsprijs Birgit Kooiker Amstelveen
  Joaquin de la Cruz Tortosa Den Haag
  Isaac Lottman Amsterdam
Jongeren Jury prijs Reinier Wink Den Haag
 
Cello Cat III Naam winnaar Plaats
2e Prijs Laurens Toet Berkel Enschot
2e Prijs Charlotte Brussee Amersfoort
Jongeren Jury Prijs Charlotte Brussee Amersfoort
 
Altviool Cat I Naam winnaar Plaats
1e Prijs Sunniva Skaug Delft
Aanmoedigingsprijs Luna Verschoor Zwolle
  Stephan Prikazchnikov Den Haag
Jongeren Jury Prijs Sunniva Skaug Delft
 
Altviool Cat II Naam winnaar Plaats
1e Prijs Kaat Schraepen Molenstede
1e Prijs Jeltje Quirijnen Zutphen
3e Prijs Steffie de Konink Delfgauw
Aanmoedigingsprijs Jonas Meenderink Oostvoorne
Jongeren Jury Prijs Kaat Schraepen Molenstede