Zwolle, 17 maart 2019

Dit weekend deed een recordaantal jonge altviolisten en cellisten mee aan de tiende editie van het Britten Concours. In totaal deden 19 altviolisten en 43 cellisten mee, afkomstig uit het hele land en allen tussen de 10 en 18 jaar oud. Deelnemers speelden een verplicht werk en een stuk naar keuze. Het Britten Concours voor jonge strijkers wordt ieder jaar georganiseerd door de Britten Orkesten in samenwerking met ArtEZ Conservatorium in Zwolle. De bekendmaking van de winnaars was in handen van juryvoorzitter Yke Toepoel en artistiek leider Loes Visser.

De volledige uitslag van het Britten Concours 2019 is als volgt:

Celloconcours categorie 1 (10 t/m 12 jaar)
1e prijs: Donna van Leeuwen (12 jaar, Bilthoven)
- Solo-optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest tijdens het slotconcert op 7 april 2019 en een masterclass van Johannes Moser.
Uit het juryrapport: “De talentvolle Donna van Leeuwen is een openbaring. Ze is technisch al heel ver en speelt al op een volwassen niveau.

2e prijzen: Lilian Touray (11 jaar, Den Haag) en Merel Coster (12 jaar, Enschede)
- Solo-optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest tijdens een ander concert in 2019.

De derde prijs is niet uitgereikt, omdat er twee tweede prijzen zijn toegekend.
Aanmoedigingsprijzen: Lasse Reijnen (12 jaar, Helmond), Joshua Hassler-Forest (12 jaar, Haren) en Gunnar Kneppers (11 jaar, Sint Pancras).

Celloconcours categorie 2 (13 t/m 15 jaar)
1e prijs: Isaac Lottman (15 jaar, Amsterdam)
- Solo-optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest tijdens het slotconcert op 7 april 2019 en een masterclass van Johannes Moser.
Uit het juryrapport: “Met zijn fantasievolle en expressieve spel blijft Isaac Lottman boeien, van de eerste tot de laatste noot.

2e prijs: Lola Jurakic (14 jaar, Gouda)
- Een masterclass van Johannes Moser en een solo-optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest
tijdens een ander concert in 2019.

3e prijs: Fama Koning (13 jaar, Driebergen)
- Deelname aan de Zomercursus Woudschoten 2019, aangeboden door de Vrienden van het Britten.

Aanmoedigingsprijzen: Bart van de Lint (tevens Jongerenjuryprijs, 15 jaar, Harderwijk), Jolijn Zoutendijk (15 jaar, Zaandam) en Jitske Wildemans (14 jaar, Goirle)

Celloconcours categorie 3 (16 t/m 18 jaar)
1e prijs: Hannah Sohn (17 jaar, Eindhoven)
- Solo-optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest tijdens het slotconcert op 7 april en een masterclass van Johannes Moser.
- Jongerenjuryprijs: een tegoed voor bladmuziek bij Broekmans en Van Poppel, uitgereikt door de jongerenjury.
Uit het juryrapport: “Hannah Sohn viel op met haar gevoelige en elegante spel. Ze heeft veel potentie en wist als enige het virtuoze concert van Boccherini professioneel en met gevoel voor stijl neer te zetten.

De tweede prijs is niet uitgereikt.

Altvioolconcours categorie 1 (10 t/m 14 jaar)
1e prijs: Norea Quirijnen (14 jaar, Zutphen)
- Solo-optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest tijdens het slotconcert op 7 april 2019 en een masterclass van Alexander Zemtsov.
- Jongerenjuryprijs: een tegoed voor bladmuziek bij Broekmans en Van Poppel, uitgereikt door de jongerenjury.
Uit het juryrapport: “Norea Quirijnen is een echte verhalenverteller. Ze maakte indruk met haar sprookjesachtige spel, mooie uitstraling en enorme flair.

Aanmoedigingsprijs: Sarah Sikkes (10 jaar, Amstelveen)

Altvioolconcours categorie 2 (15 t/m 18 jaar)
1e prijs: Sunniva Skaug (15 jaar, Delft)
- Solo-optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest tijdens het slotconcert op 7 april 2019 en een masterclass van Alexander Zemtsov.
- Jongerenjuryprijs: een tegoed voor bladmuziek bij Broekmans en Van Poppel, uitgereikt door de jongerenjury.
Uit het juryrapport: “Sunniva Skaug gaat volledig op in de muziek en geeft met haar gedreven energie en muzikaliteit elke noot een eigen lading mee.

2e prijs: Elin Haver (15 jaar, Amstelveen)
- Een masterclass van Alexander Zemtsov en een optreden in het Muziekprogramma van het Landgoed Vilsteren.

3e prijs: Mila Kastelein (16 jaar, Den Haag)
- Deelname aan de Zomercursus Woudschoten 2019, aangeboden door de Stichting Zomercursus Woudschoten.

Aanmoedigingsprijzen: Raquel Roldán i Montserrat (18 jaar, Utrecht) en Ida Weidner (17 jaar, Amsterdam)
Jongerenjuryprijs: Steffie de Konink (17 jaar, Delfgauw)


Slotconcert met prijswinnaars
De eerste prijs in alle leeftijdscategorieën van zowel het cello- als het altvioolconcours is een optreden als solist met het Britten Jeugd Strijkorkest. De prijswinnaars spelen dan het verplichte werk uit hun categorie, begeleid door het orkest onder leiding van dirigent Loes Visser. Tijdens dit concert vindt ook de officiële prijsuitreiking plaats. Het slotconcert wordt gehouden op zondag 7 april in Theater de Spiegel te Zwolle. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van het theater: www.zwolsetheaters.nl.
Zwolle, 6 maart 2019

In het menu “Cello concours" en "Altviool concours" zijn de indelingen van de deelnemers op de concoursdagen 16 en 17 maart opgenomen.

Het gehele concours is openbaar en gratis toegankelijk voor alle belangstellenden, dus niet alleen voor de deelnemers en hun familie.
Er is op de concoursdag een boekje beschikbaar met alle informatie over jury, deelnemers, rooster en organisatie.
Zwolle, 5 maart 2019
In 2020 zijn de violisten weer aan de beurt op het Britten Concours.
Maar er is een primeur: volgend jaar is er voor de eerste keer in de geschiedenis van de Britten Concoursen een Contrabas Concours .
Een speciaal concours voor jonge bassisten bestond tot op heden niet, en het Britten Concours wil deze leemte graag opvullen.
Talentvolle jonge contrabasspelers zullen tegen elkaar in het strijdperk treden op zondag 15 maart 2020. Er is één categorie van 14 tot en met 18 jaar.
Het Britten Viool Concours zal traditiegetrouw gespeeld worden in drie categorieën: 10 t/m 12 jaar, 13 t/m 15 jaar en 16 t/m 18 jaar, verdeeld over zaterdag 14 maart en zondag 15 maart.
Alle informatie over de concoursen, de te spelen werken, de aanmelding, de jury en de regels, verschijnt vanaf september 2019 op de site www.brittenconcours.nl en de inschrijving opent in oktober 2019.
Zwolle, 5 maart 2019
Alle deelnemers aan het Britten Concours 2019 krijgen 2 toegangskaarten voor het slotconcert van het Britten Concours op zondagmiddag 7 april in theater De Spiegel te Zwolle. Die kun je aanvragen door een mailtje te sturen naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Heb je meer dan 2 kaarten nodig, bestel die dan zelf bij het theater via zwolsetheaters.nl Ze kosten €25 voor een volwassene, en €8 voor jongeren tot en met 26 jaar. De plaatsen in de zaal zijn vrij, dus je zit altijd bij elkaar.
In dit concert soleren de vijf winnaars van het concours met het Britten Jeugd Strijkorkest o.l.v. Loes Visser en vindt de officiële prijsuitreiking plaats.
Zwolle, 30 januari 2019
De inschrijving voor het altvioolconcours is gesloten. Er zijn 4 deelnemers in de jongste categorie (10 t/m 14 jaar) en 14 deelnemers in de oudste categorie (15 t/m 18 jaar).

Hoofdindeling van de concoursdag altviool

In tegenstelling tot eerdere berichten, zal het altvioolconcours starten met de oudste categorie, en wel om 10.00 uur. De jongste categorie speelt na de middagpauze en na het juryberaad van cat. II. De uitslag van beide categorieën wordt bekend gemaakt na het juryberaad over de jongste groep. Meteen daarna volgen de jurygesprekjes.

De precieze indeling van de dag en de speelroosters waarop je kunt zien hoe laat je aan de beurt bent, worden half februari bekend gemaakt.