Gedreven en virtuoos spel op Britten Concours 2017

In het gezellige gebouw van het ArtEZ Conservatorium in Zwolle beleefde het publiek op 18 en 19 maart een fantastisch muzikaal weekeinde, met magische momenten, tijdens het Britten Concours. Het concours, dit jaar een cello- en altvioolconcours, trok 32 cellisten en 11 altviolisten uit heel Nederland. De vakjury was verheugd over het niveau van de deelnemers. Een veelbelovende nieuwe generatie jong strijktalent kwam op het concours af en streed om de prijzen.

Naast hun eigen keuzewerk moesten alle deelnemers ook verplichte werken voor cello en altviool uitvoeren. Voor cello was dat voor categorie 1 de Sonate in a klein RV43 deel 1 (largo of deel 2 (allegro) van A. Vivaldi, voor categorie 2 het Allegro Appassionato Op. 43 van C. Saint-Saëns en voor categorie 3 het Rondo in g klein Op. 94 van A. Dvorak. Voor altviool moesten de deelnemers in categorie 1 de Prelude uit de Suite voor Altviool en Orkest van R. Vaughan Williams uitvoeren, en in categorie 2 de Romance Op. 85 van M. Bruch.

2017 01 2017 02      
De prijsuitreiking geschiedde door juryvoorzitter Yke Toepoel en gastpresentator Edwin Rutten gezamenlijk, tijdens het slotconcert op 1 april waar vier 1e prijswinnaars hun verplichte werk speelden, begeleid door het Britten Jeugd Strijkorkest onder leiding van Loes Visser.

Dit concert in theater De Spiegel te Zwolle was tevens het feestconcert bij het 10-jarig bestaan van het Britten Jeugd Strijkorkest. Door zijn enthousiaste en geestige presentatie zette Edwin Rutten (in onze jeugd bekend van kinderprogramma’s op TV, later vooral door muziekprogramma’s) extra luister bij aan het jubileum.     
2017 03 2017 04
  2017 05 2017 06

Bij het celloconcours in categorie 1 (10 t/m 12 jaar ) was Emma Naegele (links) uit Utrecht de overtuigende winnares. Naast een optreden op het slotconcert won zij ook een Masterclass van Gregor Horsch. De jury was onder de indruk van haar gedreven en extraverte spel, met grote contrasten. De welverdiende 2e plaats was voor Lola Jurakic (rechts) uit Gouda; de jury roemde het voor haar leeftijd authentieke spel.

2017 07 2017 08  

Emma van Schadewijk (links) uit Arnhem won de 1e prijs in categorie 2 (13 t/m 15 jaar). Ook zij won, naast een solo optreden tijdens het slotconcert, een Masterclass van Gregor Horsch. De jury prees haar gedurfde, intense spel en prachtige volwassen klank. Ze werd op de voet gevolgd door Reinier Wink (rechts) uit Den Haag, die de 2e prijs won met zijn technisch superieure en temperamentvolle spel. De jury noemt hem een belofte voor de toekomst. Naast een solo optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest in Amsterdam, mocht ook hij een Masterclass van Gregor Horsch in ontvangst nemen.

  2017 09 2017 10

In categorie 3 (16 t/m 18 jaar ) werden dit jaar twee 2e prijzen uitgereikt. Zowel Laurens Toet (rechts) uit Berkel Enschot en Charlotte Brussee (links) uit Amersfoort speelden het lastige Rondo van Dvorak met verve en wonnen beiden een Masterclass van Gregor Horsch.

2017 11    

De 13 jarige Sunniva Skaug uit Delft won de 1e prijs bij het altvioolconcours in categorie 1 (10 t/m 14 jaar). Haar meeslepende en mooi gefraseerde spel maakte veel indruk op de jury. Ze vertelt echt een verhaal met haar interpretatie van de muziek. Ook zij verdiende hiermee een solo optreden tijdens het slotconcert van het Britten Jeugd Strijkorkest en een Masterclass van Michel Kugel.

    2017 12 2017 13

In de hoogste leeftijdscategorie van het altvioolconcours (15 t/m 18 jaar) eindigden Kaat Schraepen (links) uit Molenstede) en Jeltje Quirijnen (rechts) uit Zutphen op een gedeelde 1e plaats. Jeltje Quirijnen viel op door haar ingetogen maar zeer expressieve, warme klank. Het spel van Kaat Schraepen was virtuoos en technisch hoogstaand, vooral in haar keuzewerk van het 3e Altvioolconcert van Henk Badings. Jeltje kreeg, naast een solo optreden tijdens het slotconcert van het Britten Jeugd Strijkorkest, ook een Masterclass van Michel Kugel aangeboden. Kaat mocht samen met het Britten Jeugd Strijkorkest tijdens een concert in Amsterdam optreden (zij was verhinderd om te spelen tijdens het slotconcert), en kreeg ook de Masterclass van Michel Kugel aangeboden.

     

Alle prijswinnaars van het Britten Concours 2017 waren:

In Cello categorie 1 (10 t/m 12 jaar) was de 1e prijs voor Emma Naegele (11) uit Utrecht, de 2e prijs voor Lola Jurakic (12) uit Gouda, aanmoedigingsprijzen voor Lidwien Kuijper (11) uit Helmond en Merel Coster (10) uit Enschede. De Jongerenjury prijs ging ook naar Emma Naegele.
In Cello categorie 2 (13 t/m 15 jaar) was de 1e prijs voor Emma van Schadewijk (13) uit Arnhem. De 2e prijs ging naar Reinier Wink (14) uit Den Haag en de 3e prijs ging naar Bart van de Lint (13) uit Harderwijk. Aanmoedigingsprijzen waren er voor Birgit Kooiker (15) uit Amstelveen, Isaac Lottman (13) uit Amsterdam en Joaquin de la Cruz Tortosa (13) uit Den Haag. De Jongerenjuryprijs ging naar Reinier Wink.
In Cello categorie 3 (16 t/m 18 jaar) heeft de jury geen 1e prijs toegekend. De 2e prijs ging naar zowel Laurens Toet (17) uit Berkel Enschot en Charlotte Brussee (17) uit Amstersfoort. De Jongerenjury prijs ging ook naar Charlotte.
In Altviool categorie 1 (10 t/m 14 jaar) ging de 1e prijs naar Sunniva Skaug (13) uit Delft. Aanmoedigingsprijzen waren er voor Luna Verschoor (14) uit Zwolle en Stepan Prikazchnikov (14) uit Den Haag. De Jongerenjury prijs ging naar Sunniva Skaug.
In Altviool categorie 2 (15 t/m 18 jaar) gingen de 1e prijzen naar zowel Jeltje Quirijnen (17) uit Zutphen als Kaat Schraepen (17) uit Molenstede (België). De 3e prijs ging naar Steffie de Konink (15) uit Delfgauw. Jonas Meenderink (15) uit Oostvoorne kreeg van de jury een welverdiende aanmoedigingsprijs. De Jongerenjury prijs ging naar Kaat Schraepen.