Weer uitzonderlijk talent bij het Britten Concours 2016

Het Britten Concours - dit jaar een vioolconcours -, dat op 12 en 13 maart in het ArtEZ Conservatorium plaats vond, bracht weer veel jong en vooral uitzonderlijk strijktalent naar Zwolle. Het publiek, dat in grote getale was komen luisteren ondanks het mooie weer buiten, kon genieten van gepassioneerde, ontroerende, en met volle overgave spelende jonge violisten. In totaal waren er 31 deelnemers uit alle windstreken van Nederland.
Alle deelnemers speelden een verplicht werk en een eigen gekozen werk. Een deskundige jury bestaande uit viooldocenten van verschillende conservatoria in Nederland koos de winnaars in drie verschillende leeftijdscategorieën.

2016 01    
 Exceptioneel was het optreden van Jamie 
Bao (10) uit Amsterdam, de winnaar van de 1e categorie (leeftijd 10 t/m 12 jaar). Hij toonde zich een rasviolist, virtuoos en ontroerend spelend. De zaal hield de adem in tijdens zijn vertolking van Zigeunerweisen van Sarasate. De jury roemde zijn romantische en volwassen aanpak van dit stuk. Van deze violist gaan we zeker meer horen!
 
  2016 02 
  In de 2e categorie (13 t/m 15 jaar) ging de 1e prijs naar Jelte van Putten (14) uit Dronten. Deze veelbelovende leerling van vioolpedagoog Sylvia van der Grinten uit Hattem, die o.a. docent is bij het ArtEZ Conservatorium te Zwolle, speelde met flair, fantasie, beheersing en een mooie, stralende gezongen toon, aldus de jury.
2016 03  
Eline de Vries (16) uit Groningen won de 1e prijs in de 3e categorie (16 t/m 18 jaar) met haar kleurrijke en sfeervolle uitvoering van Smetana’s Aus der Heimat en het verplichte werk Arco Iris van Peter Kooreman. Zij wist het publiek van het begin tot het eind te boeien met haar spel. Componist Peter Kooreman was zelf aanwezig bij het concours en heel enthousiast over Eline’s uitvoering van zijn Arco Iris.  
   

De winnaars kregen allemaal een Masterclass van violiste Carla Leurs, Concertmeester van het Orkest van Oosten, en een solo optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest. Naast 1e prijzen werden er diverse extra prijzen uitgereikt waaronder de Orkest van het Oosten prijs. De drie winnaars kregen hun prijs officiëel uitgereikt uit handen van de Zwolse wethouder Cultuur Jan Brink tijdens het slotconcert in theater De Spiegel, waar de winnaars als gastsolisten mochten optreden. Ook violiste Carla Leurs trad op als soliste tijdens dit concert met het 3e Vioolconcert van Mozart. 2016 04 2016 05

De volledige uitslag van het Britten Concours 2016 was:

Jamie Bao (10jr) uit Amsterdam    1e prijs categorie 1 Solo optreden tijdens slotconcert en een Masterclass van Carla Leurs
 Wlada van der Wilt (10jr) uit Den Haag   2e prijs categorie 1 Solo optreden met Britten Jeugd Strijkorkest
 Felicia Bao (12jr) uit Amsterdam   3e prijs categorie 1 Bonnen bladmuziek
 Dora Raykova (12jr) uit Enschede   Aanmoedigingsprijs categorie 1 Les docent ArtEZ Conservatorium
 Jelte van Putten (14jr) uit Dronten   1e prijs categorie 2 Solo optreden tijdens slotconcert en een Masterclass van Carla Leurs
 Tom Kortenbach (15jr) uit Apeldoorn  2e prijs categorie 2 Solo optreden met Britten Jeugd Strijkorkest
 Wiktor Mieczykowski (14jr) uit Maastricht   3e prijs categorie 2 Masterclass van Carla Leurs
 Darya van der Wilt (13jr) uit Den Haag  Aanmoedigingsprijs categorie 2 Woudschoten prijs (deelname Zomercursus)
 Eline de Vries (16jr) uit Peize   1e prijs categorie 3 Solo optreden tijdens slotconcert en een Masterclass van Carla Leurs
 Romy Uijttenboogaart (17jr) uit Den Haag    2e prijs categorie 3 Solo optreden met Britten Jeugd Strijkorkest
 Vivian de Graaff (18jr) uit Rheden  3e prijs categorie 3 Woudschoten prijs (deelname Zomercursus)
 Merel Gunsing (16jr) uit Nijmegen  Aanmoedigingsprijs categorie 3 Orkest van het Oostenprijs (concertbezoek en Meet & Greet)