Britten Concours 2015 geeft talentontwikkeling in Overijssel extra dimensie!

Zaterdag 7 maart en zondag 8 maart 2015 vond voor de 6e keer het Britten Concours plaats in het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Het concours, dit jaar een cello/altvioolconcours, trok 31 cellisten en altviolisten uit heel Nederland naar Zwolle. Voor een deskundige jury speelden cellisten in 3 categorieën (10-12 jaar, 13-15 jaar en 16-18 jaar) en altviolisten in 2 categorieën (10-13 jaar en 14-18 jaar) hun ingestudeerde verplichte werk en een werk naar keuze. Aan het einde van de dag werden de prijswinnaars door de jury bekend gemaakt. Het niveau van de deelnemers aan het concours was hoog aldus een tevreden juryvoorzitter Yke Toepoel, voormalig hoofd klassieke muziek van het ArtEZ Conservatorium:

“…Het concours heeft talentontwikkeling in Overijssel een extra dimensie gegeven en nu bij de 6e editie kunnen we vaststellen, dat het concours ook landelijk z’n plek heeft veroverd. Het niveau van de deelnemers is zonder meer excellent en de organisatie is voortreffelijk, maar het allerbelangrijkste is het speelplezier van de deelnemers, en dat aspect is gelukkig altijd onveranderd de belangrijkste motivatie geweest om deel te nemen aan het concours. Het Britten Jeugd Strijkorkest en het Britten Concours hebben beide een onmisbare plaats ingenomen in het Zwolse muziekleven, laten we daar zuinig op zijn!”

Het concours werd goed bezocht door belangstellenden, ouders en familie van deelnemers, jonge musici uit Zwolle, leerlingen van het ArtEZ Conservatorium en belangstellenden die via de krant van het concours op de hoogte gebracht waren. 
Voorzitter Y.Toepel

De winnaars van het Britten Concours 2015 Cello waren:

2015 02 2015 03 1e prijs categorie 1 (10 t/m 12 jaar) Reinier Wink 12 jaar, uit Den Haag.
Reinier won een solo optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest tijdens het slotconcert in Theater de Spiegel in Zwolle en een Masterclass met Márcio Carneiro in het ArtEZ Conservatorium in Zwolle.
   
2015 04 2015 05 1e prijs categorie 2 (13 t/m 15 jaar) Job Huiskamp 15 jaar, uit Zwolle. Job won een solo optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest in Theater de Spiegel in Zwolle en een Masterclass met Márcio Carneiro in het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Daarnaast won hij ook nog de Woudschoten prijs (deelname Zomercursus)  
2015 06 2015 07 1e prijs cagetorie 3 (16 t/m 18 jaar) Jan Oppelaar 16 jaar, uit Utrecht.
Jan won een solo optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest tijdens het slotconcert in de Theater de Spiegel in Zwolle en hij ontving de Cello Festival Zutphen prijs voor masterclasses en concerten tijdens het Cello Festival Zutphen 2015. Ook mocht hij deelnemen aan de Masterclass met Márcio Carneiro in het ArtEZ Conservatorium in Zwolle.
 

De 2e prijs in categorie 1 (10 t/m 12 jaar) ging naar Thomas Prechal 10 jaar, uit Utrecht. Hij kreeg een solo optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest tijdens het concert dat plaats vond in de Bergkerk in Deventer. Ook Emma van Schadewijk 11 jaar, uit Oss ontving in deze categorie een 2e prijs. Zij kreeg een solo optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest tijdens het concert in Theater de Voorveghter in Hardenberg. Aanmoedigingsprijzen waren er verder voor Bart van de Lint 11 jaar, uit Harderwijk (Het Orkest van het Oosten prijs: Concertkaarten), Jitske Wildemans 10 jaar, uit Goirle (Bladmuziekbon van Van der Heijde) en Joaquin de la Cruz Tortosa 11 jaar, uit Den Haag (Bladmuziekbon van Van der Heijde)
In categorie 3 (16 t/m 18 jaar) werd de 2e prijs toegekend aan Eline Hensels 16 jaar, uit Simpelveld. Als prijs mocht ook zij solo optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest tijdens het concert in de Bergkerk in Deventer, en zij kreeg een Masterclass met Márcio Carneiro. Loes van Oosterhout 16 jaar, uit Vaassen kreeg de Celloweek Zutphen prijs toegekend: een les van Jeroen den Herder en een optreden tijdens de Celloweek Zutphen.

De winnaars van het Britten Concours 2015 Altviool waren:

    1e prijs categorie 1 (10 t/m 13 jaar) Steffie de Konink 13 jaar, uit Delfgauw. Zij verdiende een solo optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest tijdens het slotconcert in Theater de Spiegel in Zwolle. Daarnaast mocht zij deelnemen aan een Masterclass met Jürgen Kussmaul in Cultuurschip Thor in Zwolle. 2015 08 2015 09
   1e prijs categorie 2 (14 t/m 18 jaar) Anuschka Pedano 14 jaar, uit Zoetermeer. Ook zij verdiende een solo optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest in Theater de Spiegel in Zwolle en deelname aan een Masterclass met Jürgen Kussmaul in Cultuurschip Thor in Zwolle. 2015 10 2015 11

In categorie 1 was er een aanmoedigingsprijs voor Sunniva Skaug, 11 jaar, uit Delft. Zij won een bladmuziekbon van Van der Heijde. In categorie 2 was er een 2e prijs voor Andrea Passalacqua 15 jaar, uit Den Haag; hij won de Britten Concertprijs: een solo optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest in de Bergkerk in Deventer en een Masterclass met Jürgen Kussmaul in Cultuurschip Thor in Zwolle. Ook Jeltje Quirijnen 15 jaar, uit Zutphen, won een Britten Concertprijs: zij verdiende een solo optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest in Theater de Voorveghter in Hardenberg. Judith Peters 17 jaar, uit Rotterdam kreeg de Woudschoten prijs (deelname Zomercursus) en Kaat Schraepen 15 jaar, uit Molenstede mocht een bladmuziekbon van de Dutch Viola Society in ontvangst nemen voor haar prestaties.

2015 12 2015 13 Op 27 maart 2015, tijdens het ‘Spiegelconcert’, werden de prijzen van het Britten Concours 2015 officiëel uitgereikt aan de winnaars. Dit gebeurde door de Zwolse wethouder Cultuur Jan Brink.

Tijdens het concert traden alle vijf 1e prijswinnaars op met het Britten Jeugd Strijkorkest. Ze speelden het verplichte werk van het concours, ditmaal begeleid door het Britten Jeugd Strijkorkest. Heel bijzonder was de vertolking van de première van de Pavane voor Altviool en strijkorkest van de Nederlandse componist Arne Werkman die voor deze gelegenheid speciaal naar het concert is gekomen.