zaterdag 16 maart 2013

Britten Concours met opvallend sterk talent

Het Britten Concours 2013, dat afgelopen weekeinde plaats vond in het ArtEZ Conservatorium in Zwolle, trok talentvolle cellisten en altviolisten uit heel Nederland naar deze stad. Met passie werd er gemusiceerd door de deelnemers, waarbij opviel dat het deelnemersveld met name in de hoogste categorieën tot 18 jaar, zowel bij de cellisten als bij de altviolisten, sterk bezet was. De vakjury onder leiding van voormalig hoofd Klassieke Muziek van het ArtEZ Conservatorium, Yke Toepoel, had de moeilijke taak uit dit strijkers talent de winnaars te kiezen. Een aantal winnaars treedt op met het Britten Jeugd Strijkorkest en 1e prijswinnaars krijgen een masterclass bij Gavriel Lipkind aangeboden.

In de 1e categorie bij de cellisten won Jelle Posthuma (11 jaar) uit Enschede de 1e prijs. Jelle werd door de jury vooral geprezen om zijn gedreven muzikaliteit. Een aanmoedigingsprijs ging naar Alexandra Bos (11 jaar) uit Hilversum.
In de 2e categorie bij de cellisten won Loes van Oosterhout (14 jaar) uit Vaassen de 1e prijs. Haar contrastrijke spel met veel dynamiek viel op bij de jury. Een aanmoedigingsprijs ging in deze categorie naar Anne Sophie Fransen (14 jaar) uit Hengelo en naar Laurens Toet (13 jaar) uit Berkel-Enschot.
In de 3e en hoogste categorie won João Paulo Morais Valpaços (18 jaar) uit Utrecht de 1e prijs. João is een echte kunstenaar op het podium, die zijn publiek meesleept in zijn bevlogen spel. In deze categorie werden twee aanmoedigingsprijzen toegekend: aan Dominique Bos (17 jaar) uit Hilversum en Charlotte Gulikers (17 jaar) uit Waddinxveen.

2013 cello 01
v.l.n.r. Jelle, Alexandra, Loes, Anne Sophie, Laurens, João Paulo, Dominique, Charlotte (foto's Ton van Wijngaarden)

Tijdens het concert Strong Strings in Theater de Spiegel te Zwolle mochten enkele winnaars met het Britten Jeugd Strijkorkest optreden.